Podcast 067: Branka Pilić, Vladimir Đurđević i Jelena Petljanski Kiš (Očuvanje životne sredine)

Podržite me na Patreonu: www.patreon.com/agelast
Jednokratne donacije kanalu: www.paypal.me/agelastpodcast
Kripto donacije:
BTC: 1BdrToPVPRbMtzPkdX8z3wviTHZZyzqD7w
ETH: 0xe189975f215102DD2e2442B060D00b524a608167
FB: galebnikacevic
Instagram: agelast_
Twitter: GalebNikacevic
Wolt kućna dostava: wolt.com/en/discovery (iskoristite kod AGELAST prilikom prve porudžbine i ostvarite 3x200rsd popusta na kućnu dostavu)
Hooloovoo:
1. Sajt: hooloovoo.rs/
2. Instagram: hooloovoo.rs
3. Facebook: hooloovosoftware
Sheriff Woodworking Shop: sheriff_woodworkshop

Tema je klimatske promene, plastika, reciklaža i otpad, generalno. Ali kretali smo se brojnim oblastima, od istorije klimatskih promena, preko otkrića plastike, pesticida, a potom i posledica industrijskih revolucija, prekomerne konzumacije, kao i problema reciklaže, ali i demistifikovanja brojnih mitova o plastici, otpadu i klimatskim promenama. Kako globalno, tako i lokalno. Od mini-hidroelektrana, termoelektrana, Vinče, Valjeva, Kosjerića, Pančeva, Lazarevca i drugih, pa sve do Rio Tinta, Pariskog sporazuma i drugih tema. Šta je zelena energija, šta je ppa, kakvi su planovi EU u narednih nekoliko godina i gde je pozicija Srbije u odnosu na to.
Gosti su:
- Prof. dr Branka Pilić, Tehnološki fakultet Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu.
- Vladimir Đurđević, klimatolog/meteorolog, vanredni profesor, Fizički fakultet, Beograd.
- Jelena Petljanski Kiš, ekološkinja, menadžerka programa “Svaka limenka se računa”.
Izveštaj o upravljanju otpadom u Srbiji; divlje deponije, procenti otpada, reciklaze...
www.sepa.gov.rs/download/Otpad_2011-2019_Finale.pdf

Svaka limenka se racuna:
everycancounts.eu/rs/

www.metalrecyclesforever.eu/
Od sada, Agelast podcast se nalazi na novom hosting serveru, Sounder.fm:
agelast.sounder.fm/episode/klimatske-promene-reciklaza-otpad
Apple Podcast: podcasts.apple.com/hr/podcast/agelast-podcast/id1491801273
Google Podcast: podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5zb3VuZGVyLmZtLzk3NzQvcnNzLnhtbA
Spotify: open.spotify.com/show/3sOZsnaYarGlNfgliDRUD1
PodcastRS: podcast.rs/
Deezer: www.deezer.com/us/show/1710542
Anchor: anchor.fm/galeb-nikaevi-hasci-jare
Stitcher: www.stitcher.com/show/agelast-podcast
Castbox: castbox.fm/channel/3620282
TuneIn: tunein.com/podcasts/Media--Entertainment-Podcasts/Agelast-podcast-p1390316/?topicId=159441590
Community subtitles: rsclub.info_cs_panel?c=UCxunmKtYfMYjnf6Mp4eWBxg&tab=2
Producent: Sandra Planojević Hasci-Jare
Kamera: Vojin Staničkov
Audio: Marko Ignjatović
Montaža: Miloš Korać
Animacija: Vanja Vikalo (Linnch) i Nikola Petrović (TheArtofNikolai)
PR & Organizacija: Sandra Planojević Hasci-Jare
Instagram:
Galeb Nikačević Hasci-Jare: agelast_
Sandra Planojević: run_lola_run
Vojin Staničkov: kinotrauma_
Marko Ignjatović: nema instagram.
Vanja Vikalo: linnchlinnch
Nikola Petrović: theartofnikolai
Miloš Korać nema instagram.

Коментара

 1. LuxisAlukard

  LuxisAlukardПре 12 сати

  "Ljudi će ovo verovatno da gledaju danima" Jeste, danima. Evo, već drugi put sam odgledao za poslednjih nedelju dana

 2. ogy doggy

  ogy doggyПре 5 дана

  zasto se ne postavlja pitanje virtuelnog zaduzivanja kompj.novca koji emituje ECB, preko poslovnih banaka, koje se ugrade, do Centralne Banke Srbije ( namerno NE narodne banke banke sorabije-nezavisna od nas koji je placamo, od koga je zavisna ? ) a C.B.Srbije pusta za toliko dinare koliko je leglo ''vestackih'' deviza, OPET, preko poslovnih banaka ( sve su strane ''slucajno'' ), do Budzeta, poslovne su se OPET ugradile, l l PUT, tako da je svaki dinar koji primimo VEC ZADUZEN ! JA KAD PRODAJEM U MENJACNICI, JA PRODAJEM REALNI, TVRDI NOVAC, ZA RACUNE, ZA VESICA, ZA VUCICA, ZA STRANE INVESTITORE , ITD., i vracam ''dugove'' onaj virtuelno dat novac od ECB-a, npr., a Drzava kao vlasnik EPS-a, vraca REALNIM DOBROM, STRUJOM ! STRUJA SE TROSI ZA PROIZVODNJU STRANIH FIRMI, RUDNIKA, KOJI DAJU 3-5% RUDNU RENTU, ZA RAZVOJ I PROFIT STRANACA, A NAMA, OSTAJE ZAGADJENJE ! I SKUPA STRUJA, A NASA, MI JE GENERACIJAMA PODIZALI, IZ DOPRINOSA, I POREZA ! ZASTO SE C.B.SRBIJE NE ZADUZUJE ZA BUDZETSKI PLAN, KOD SVOJE N.BANKE ? DA STRUJA SLUZI ZA DOMACI RAZVOJ, PROIZVODNJU, KAD SE VEC GUSIMO, DA SE GUSIMO, ZA RAZVOJ DOMACE PRIVREDE, JER PROIZVODNJA NEMINOVNO OTVARA NOVA RADNA MESTA ? STRANCI SUBVENCIONISU SVOJU IZVOZNU PRIVREDU PUMPANJEM NOVCA U SVOJE BANKE A OVE U SVOJE FIRME, ZASTO MI TO NE SMEMO DA RADIMO ? ''VIZIONAR'' I LABUS I DINKIC DOSLI POD TIM USLOVIMA NA VLAST, A VUCIC KRUNISAO STRANCE - DELE SUBVENCIJE !

 3. Mutenmork

  MutenmorkПре 8 дана

  Fenomenalana emisija!

 4. maja horvat

  maja horvatПре 14 дана

  nuzda zakon menja...

 5. Kaća Bez Gaća

  Kaća Bez GaćaПре 16 дана

  Zasto je patreon pejtrion,a agelast nije ejdzlest?

 6. Russian Roulette

  Russian RouletteПре 16 дана

  Ovaj profesor prica kao da je u osnovnoj, majko moja.

 7. rgoga93

  rgoga93Пре 18 дана

  Sve je top, samo ubi me jutjub sa reklamama...

 8. Maja Ivčević Jurić

  Maja Ivčević JurićПре 18 дана

  Mislim da sam 4 puta sjedala i poslušala do kraja! Bravo ekipa, tema je odlična, neka ih još ovakvih! Pozdrav iz @PodkaST !

 9. Aleksandar Gengo

  Aleksandar GengoПре 19 дана

  00

 10. Klaatu

  KlaatuПре 20 дана

  8:05 KAKO? Samo me to zanima. Čuo sam to ŠTA već milion puta, znamo to već svi napamet. Pitanje je KAKO?!?!? Dakle, KAKO CO2 to radi? Neće biti odgovora jer je u pitanju mantra koja je neutemeljena u nauci. Glavni problem je ZAGAĐENJE ŽIVOTNE SREDINE a ne CO2. CO2 je matra i ništa više. I ja ću ovo govoriti sve dok neko ne objasni KAKO? Dakle do u detalje, KAKO? ;) I kad pitam KAKO, mislim na egzaktne naučne podatke o količini toplotne energije, količini CO2 u kilogramima i energetskom kapacitetu tog CO2 u poređenju sa tom toplotom koju treba da zaustavi... ili već nešto slično tome. Dakle, KAKO 0.5 promila atmosfere zaustavi svu tu toplotu koja treba da napravi katastrofu na planeti? I pri tom neću imati nikakav problem da prihvatim objašnjenje samo ako ga bude, bez mantri i etiketiranja, suvim naučnim podacima. Ako mi kažete da je komplikovano, znači da lažete jer ako ne umete da ispičate to znači da ni ne razumete. Za neupućene, 0.5 promila je UKUPNI CO2 u atmosferi. Ono što je čovek ikada emitovao u atmosferu je stoti deo toga. KAKO TO UTIČE NA KLIMU?

 11. Klaatu

  KlaatuПре 20 дана

  " I dok nove studije pokazuju da je rat u Siriji izazvan globalnim zagrevanjem..."" DAKLE, NE VERUJEM KAKVA BOLEST. Mooožda nekome zazvoni reč "ISIS" ili "ISIL", "PENTAGON", "RUSIJA", "NAFTA", "IRAK"... ne znam, možda sam ja lud, možda je stvarno globalno zagrevanje... krivo... za rat... u Siriji... ? :D

 12. Klaatu

  KlaatuПре 20 дана

  " Klima je, nažalost, savršen primer uzajamnog preplitanja lokalnog i globalnog. I dok nove studije pokazuju da je rat u Siriji izazvan globalnim zagrevanjem i dramatičnom petogodišnjom sušom, brojni takozvani ekonomski migranti zapravo beže od - klimatskih promena" Naježio sam se kad sam pročitao ovu bolesnu manipulaciju. Čovek koji je ovo napisao nije zdrav u glavi. rs.boell.org/sr/search/contents?search_api_fulltext=Klima+je%2C+na%C5%BEalost&media_type=&field_archive=&combine=

 13. Klaatu

  KlaatuПре 20 дана

  7:31 Ringla? :D Možda ovaj čovek obzirom da je meteorolog ne zna kako izgleda kad vazduh titra iznad vrele površine zemlje u sred leta? Možda ne razume koncept JEBENE RINGLE. A jbg ipak je to naučnik. Svašta oni (ne)znaju. Još čekam smislen odgovor od nekog naučnika u vezi teorije staklene bašte i CO2 kao glavnog uzroka jer isti ti naučnici nam daju podatke o procentu CO2 u atmosferi i potpuno je fizički neutemeljeno da gas koji čini manje od pola PROMILA atmosfere može da utiče na klimu. I to je podatak iz 2019. godine sa najvećim procentom CO2 do sad, 413ppmv. Zar nije glavna akumulacija toplote u čvrstim objektima, kamenju i tlu planete kao i u vodi? Prave sranja i ratove po Africi i bliskom istoku, razaraju čitave civilizacije i onda nam pričaju priče o klimatskim izbeglicama a u stvari im izručili milione tona eksploziva po glavama... strašno.

 14. lexillium

  lexilliumПре 22 дана

  Bravo! Tema odlična, gosti sjajni!

 15. Mirko Veličković

  Mirko VeličkovićПре 22 дана

  Pozdrav za timbetovu mamu

 16. Jelena Todorović

  Jelena TodorovićПре 23 дана

  bravo !

 17. Nenad Radovic

  Nenad RadovicПре 23 дана

  Galeb demistifikator! :D u svakom podkastu mora da pomene demistifikaciju, poštapalica. :)

 18. Bunny

  BunnyПре 24 дана

  Meni još uvek nije jasno šta je problem sa mini hidroelektranama. Ako izumemo pojedine slučajeve (Stara planina npr.), gde je bukvalno ceo tok reke izmešten i što nije u redu, ostale mini hidroelektrane koje možete da vidite po rekama u Srbiji ne rade ništa loše. Evo primer, na našoj lokalnoj rečici gde se često šetam i imam baštu se nalazi nekoliko mini hidroelektrana duž njenog toka. Ja stvarno nisam primetio da išta fali reci i obilazio sam sve te hidroelektrane da vidim u čemu je reč. U suštini u jednom delu toka se izdvoji jedan delić reke u cev koja vodi do generatora, generator se tako pokreće obnovljivom snagom i pravi struju. Onda se voda samo opet pusti i vraća se u normalan tok. U suštini reci ništa nije urađeno osim što je na jednom deliću deonice toka uzet delić te vode i malo izmešten u drugi tok da napravi malo struje. Ovo je čista energija da čistija ne može biti.

 19. Bašta i Kokošinjac

  Bašta i KokošinjacПре 21 дан

  Šta je sa životinjskim svetom u reci? Riba ili rečni rak (koji je zaštićen zakonom). To je ono što je loše.

 20. alek raz

  alek razПре 24 дана

  Sta kenja ovaj

 21. Maria Maria

  Maria MariaПре 25 дана

  Na zalost, nije se moglo cuti nista o stvarnim uzrocima i mogucim resenjima po pitanju svih tih problema. Svi ovi gosti su ocigledno deo onih koji podrzavaju sistem i nemaju hrabrosti ili volje da istaknu prave probleme. Profesore, sigurna sam da znate da se geoengineering sprovodi vec nekoliko decenija i da je cela prica o dobrim namerama Bill Gates i ekipe da nas zastite od 'surove' prirode,' cista laz. Ne znam zasto to predstavljate kao neku ideju koja je tek u zacetku. Evo ovo je najbolji izvor istinitih informacija na tu temu www.geoengineeringwatch.org/. Ljudi sirom sveta svojim ocima gledaju i snimaju teror koji se vrsi nad njihovim glavama. Bacaju nam iz aviona teske metale, nano cestice, aerosole, a izgleda i ovaj tzv. najnoviji 'virus'. Na tom sajtu mozete da nadjete analize pravih naucnika i izjave najhrabrijih koji su bili deo te price ali im je savest nalozila da izadju sa istinom. Upravo je to glavni uzrok tzv. 'global warming' i mnogih bolestina koje su snasle sve ljude ove panete, a mala Greta je marioneta globalista postavljena da zamajava vrsnjake ne spominjuci glavne uzrocnike. Zasto ovi sagovornici nisu osudili masovnu secu drveca po gradovima Srbije i unistavanje velikih zelenih povrsina po parkovima i planinama, uvodjenje 5G, a pricaju o CO2. Drvecu treba CO2, a ljudima kiseonik da bi opstali. Podrzavate Pariski dogovor - sigurna sam da znate sta se iza toga krije. Narod bi vise cenio da pokazete malo hrabrosti. Jos nas Tesla je znao za jedan od nacina proizvodnje BESPLATNE energije. Sirom sveta , pa i u nasoj Srbiji su postojali i postoje genijalci koji imaju patente za proizvodnju takve energije ali su ucutkani, na ovaj ili onaj nacin. Vi o tome ne znate nista? Da li znate sta su stvarno tzv. 'fosilna' goriva? Gospodja koja opravdava proizvodnju i upotrebu plastike, da li ista zna o industrijskoj konoplji koja u potpunosti moze da zameni i plastiku i papir i klasicni beton i jos mnogo toga drugog? Drago mi je sto se bar mogla cuti umerena osuda mini-hidroelektrana. Na kraju, i cinjenica da je sponsor ovog podcasta RED BULL, nagovestava sama za sebe kakva se prica mogla ocekivati.

 22. Dušan Šućur

  Dušan ŠućurПре 25 дана

  rsclub.info/life/video/r3raociDaYtpt70.html 17 : 00 - 18 : 20

 23. Milenko Lazic

  Milenko LazicПре 25 дана

  Đubre sa potencijalom!!!

 24. Milica Kuzmanovic

  Milica KuzmanovicПре 26 дана

  Fantasticna epizoda 💪🍀🌼

 25. Rada Kokošar

  Rada KokošarПре 26 дана

  Obavezno cu da se pretplatim na podkast jer se ovakav sadrzaj mora podrzati. Profesorka iz Novog Sada bi morala da pojednostavni i sazetije da govori da bi svako mogao da razumije. Vidi se da je streberka i ne bih bila njen student. Koliko puta je izgovorila polietilen teraftalat kao da je pojam koji se koristi na dnevnom nivou.

 26. TANTUMVERDE

  TANTUMVERDEПре 26 дана

  Kad bi mene neka gledala kao Branka i Jelena Vladimira...

 27. dragana zivojinovic

  dragana zivojinovicПре 26 дана

  Sjajno! Slusala sam iz tri dela fenomenalna emisija, ovo mi daje nadu za dalje

 28. TANTUMVERDE

  TANTUMVERDEПре 26 дана

  ovi ne pišaju po 4 sata

 29. Marija Markovic

  Marija MarkovicПре 26 дана

  Nije baš istina da Lidli koristi isključivo biorazgradive kese. Npr. u Čačku nema biorazgradivih kesa za voće i povrće koje se koriste u Beogradu.

 30. Sale brat

  Sale bratПре 26 дана

  Nebi bile klimatske promene da nisu došli dodjoši

 31. andjela andjela

  andjela andjelaПре 26 дана

  Ljudi kako da blokiram ovaj klip,ovo je jezivo posle svakog odgledanog videa na youtube ovo iskače KATASTROFA

 32. M K

  M KПре 27 дана

  Kako divna emisija, vrh! :) Profesor je jako cool, bila bi mi cast da mi takav profesor predaje! :)

 33. Milenko Lazic

  Milenko LazicПре 27 дана

  Trebalo mi je jedno 17 puta da odgledam cijeli podcast. Ipak, tema je akutna.

 34. Petra Vuk

  Petra VukПре 27 дана

  Niko nije primetio da je ove nedelje i Dzon Oliver imao temu o plastici. Galebe, odlicne teme. Nadam se i jedna cekam da odradis temu arheologija na Balkanu.

 35. Stefan Bozovic

  Stefan BozovicПре 27 дана

  Živim sa nula otpada. Samo ne kupujem plastičnu ambalažu i plastične flaše. Ostalo se ništa ne baci.

 36. Yan Gru

  Yan GruПре 28 дана

  Šteta sto nije povučena paralela sa godinama komunizma kad je sve nekako (makar u SFRJ) delovalo efikasno u smislu recikliranja. Kao da je sva ta plastična ambalaža preplavila 90ih.

 37. Милутин

  МилутинПре 28 дана

  је л могуће да верујеш у Грету

 38. Milosav

  MilosavПре 28 дана

  Sad je u modi da se kaze " negde" ,bas iritira

 39. Trismegistus

  TrismegistusПре 28 дана

  Neću više nikada koristiti polietilen tereftalatatne boce

 40. Trismegistus

  TrismegistusПре 28 дана

  02:10:00

 41. Славица Јовановић

  Славица ЈовановићПре 28 дана

  Како да дођем до адресе неке фирме које производе и дају на кредит ветрењаче?

 42. JM

  JMПре 28 дана

  Možda ne bi bilo loše da sledeći put fokus bude na tome šta bi čovek kao pojedinac mogao da uradi da doprinese očuvanju životne sredine. U svakom slučaju svaka čast i hvala na ovom podkastu, I nadam se da će ih biti još na ovu temu 😊

 43. Filip Petrović

  Filip PetrovićПре 28 дана

  PM praškaste materije

 44. Filip Vujović

  Filip VujovićПре 28 дана

  Bravoooooooo!!!!

 45. 2 dimitropolis

  2 dimitropolisПре 28 дана

  Уранијум. Џабе све.

 46. Sasa Vukusic

  Sasa VukusicПре 28 дана

  Da li Vi ljudi uopste znate ista o obnovljivoj energiji? Toliko ste se nalupali da je mene sramota. Da li je iko od Vas energeticar? Obnovljivi izvori energije se zasnivaju na spaljivanju drveta. Prica na koju ste vi naseli su plasirali globalisti da bi unistili sume. Raspitajte se malo o svemu. Mozda imate dobre namere, ali je to put za pakao. Mozda Vas placaju globalisti da lobirate za njih? Pogledajte film 'Planeta ljudi'. Mnogo lazi ste izneli na temu moci solarne energije. Obnovljivi izvori su sa ocajnim performansama i moraju da imaju podlogu termoelektrane. Individualna lozista su u nedovoljnom broju zagadjivaci pogotovo u Vojvodini gde je gasifikacija skoro 100%. Kad sam bio klinac svi su lozili ugalj i nije bilo ovako. Raspitajte se malo i istrazite zasto smo najzagadjenija zemlja u svetu. U sustini mozda i znate istinu, ali ste placeni da sirite propagandu.

 47. Jasna Djokoic

  Jasna DjokoicПре 28 дана

  U Spaniji u okolini Kordobe je bila dolina panela ali mnoge su skinuli jer kazu da je veoma skupo odrzvanje panela

 48. Jasna Djokoic

  Jasna DjokoicПре 28 дана

  Spanija je zemlja koja ima i jednu i drugu energiju i solarnu i energiju Cerra koriste na privatnom licnom nivou,noci ljudi imaju svoj mlin

 49. B Jankovic

  B JankovicПре 29 дана

  EPS sa japanskom kompanijom izvodi radove na sistemu za odsumporavanje u Obrenovcu. Ova emisija je bila lepa prilika da o tom projektu i njegovoj efikasnosti kažete koju reč. Metro će značajno popraviti kvalitet vazduha u Beogradu.

 50. MrMilosforman

  MrMilosformanПре 29 дана

  Duša me boli zbog prirode. Održiv razvoj je u direktnoj koliziji sa kapitalizmom. Dok se ljudi toga ne odreknu ništa od ove priče. Spreman sam da se odreknem mnogih komoditeta zarad čistije prirode i jednostavnijeg života.

 51. SlauterPFK

  SlauterPFKПре 29 дана

  U komadu druže Galebe i drugovi Vladimire, Branka i Helena. Ima nas vrlo zainteresovanih. Svaka čast!

 52. Željana K

  Željana KПре 29 дана

  Pozdrav prof. Branki.:)

 53. Sanja Jovanovic

  Sanja JovanovicПре 29 дана

  bravo bravo!

 54. Subastian SS

  Subastian SSПре 29 дана

  Dragi Galebe, zamolio bih te da pokusas da ugostis monaha Arsenija Jovanovica. Verujem da biste vas dvojica mogli da veoma lepo pokrijete teme stradanja modernog drustva. Voleo bih da vidim vas razgovor, tvoj pitanja i njegove odgovore. Sta mislis, je l to moguce? Veliki pozdrav iz Slovenije !!

 55. Tina Samardzija

  Tina SamardzijaПре 29 дана

  Like it very much 💚💚💚

 56. shein84

  shein84Пре 29 дана

  Za šišanje imam pare.

 57. Jelena Milosevski

  Jelena MilosevskiПре 29 дана

  Svaka čast,Galebe!Tema odlična!

 58. Ivana Djeric

  Ivana DjericПре 29 дана

  Gledam i slušam po drugi put, a verovatno cu vise puta to učiniti. Odlican izbor gostiju i tema. Bravo.

 59. Milan Pavlovic

  Milan PavlovicПре месец

  Ој Галебе птицо тркачицо! ⚡️

 60. Marko Djukic

  Marko DjukicПре месец

  Zar nije lakse da ubacite u opisu vreme i kratke podnaslove, tako će RSclub generisati poglavlja (Chapters)? Tako se gubi potreba za kačenjem manjih isečaka - štedite vreme a i globalne resurse :P

 61. Јован

  ЈованПре месец

  Зовите Џонија Рацковића

 62. Bojan Petrović

  Bojan PetrovićПре месец

  Sta je Agelast?

 63. Ivan Kežual

  Ivan KežualПре месец

  Ja sam Galeb i za Fred Perry imam pare

 64. malenajeci

  malenajeciПре месец

  Malo mi je ova Branka suvise nadobudna za nekoga ko je izjavio da plasticne flase nisu kancerogene, a one cim se zagreju smrdeeee... Citala sam cak da ta mikroplastika toliko lako zavrsi u organizmu i tezak je otrov.. Nzm vise sta misliti

 65. Mihailo

  MihailoПре месец

  Zovi majku Jelene Đoković da ispriča malo kako ide to sa mini hidro-elektranama...

 66. Zoran Mirkovic

  Zoran MirkovicПре месец

  Ovaj Podcast Agelast necu da gledam . Sramota me je samoga sebe .

 67. Janko Arsic

  Janko ArsicПре месец

  CIRCULAR BIOECONOMY (BUDUCNOST) a ne cirkularna ekonomija, slagali se sa tim ili ne, razmislite svojom glavom i budite samokriticni!!! Emisija je akutelna danas i juce, a sutra pogotovu, ali koncept od 4h je malo previse, nemoguce je odrzati paznju tako da 2h je moj predlog pa nek budu 2-3 ako treba. Klimatske promene su nista vise do promene svesti ljudi (tako da batalite da menjte ljude i njihove lose navike to je Sizifov posao, ko voli i cuva prirodu voli i cuva sebe i druge ljude to je tako jednostavno shvatiti nema tu mesta filosofiji ali sam misljenja da najbitnija stvar je da se od najranijeg detisnjtva, malisani truju pametnim stvarima kao sto su cuvajte negujte prirodu reciklirajte i ne budite sebicni i oholi nista jedini na planeti .... Svako dobro svim ljudima!

 68. JM

  JMПре 29 дана

  4h proletelo, moglo je da traje još i ne bi bilo previše. Bravo za Galeba i podrška da nastavi sa ovim temama

 69. Danijela Ilić

  Danijela IlićПре месец

  Satanistcka prica....

 70. Tamara Jovanovic

  Tamara JovanovicПре месец

  Galeb mi je simpatija ❣

 71. Milovan Todorović

  Milovan TodorovićПре месец

  Dovedi nam Nebojšu Viškovića da se nas sportski svet odusevi! Ko je za Nebojšu Viškovića neka lajkuje da se zna.

 72. Nenad Kitanović

  Nenad KitanovićПре месец

  2:42:50 tako mali Perica zamišlja struju.

 73. Ljiljana Morris

  Ljiljana MorrisПре месец

  Plastika=plastiti, kao plast sena=oblikovati: srpska reč 🤔

 74. Nemanja Glisic

  Nemanja GlisicПре месец

  Generalno, veoma poučan sadržaj, iako se ne bih složio oko svih stvari vezanih za zelenu energiju. Stabilnost ni jednog energetskog sistema ne može da se osloni na energiju iz vetro parkova ili solarnih ploča. Nemačka jeste duplirala kapacitet, ali je procenta upotrebe oko 10%. I dalje glavni izvor energije predstavlaju fosilna goriva i nuklearne elektrane. Takođe, niko ne postavlja pitanje zivotnog veka solarnog panela, kao što niko posle Drugog svetskog rata nije postavljao pitanje zivotnog veka plastike, a čije posledice i dalje osećamo. Solarni panel ima zivotni vek oko 25 godina, posle toga mora da se zameni. U Evropi se već javljuju slučajevi iskorišćenih solarnih panela, sa kojim ne znaju šta da rade. Koga interesuje tematika, može da pročita/sluša knjige i predavanja profesora Vaclava Smila.

 75. crni bombarder

  crni bombarderПре месец

  Pozovite više bad copy..

 76. Violeta Marjanovic

  Violeta MarjanovicПре месец

  Kakav podcast, BRAVO!!!

 77. Natalija Niketić

  Natalija NiketićПре месец

  - "retko ko će ovo iz komada da odsluša" - hold my beer

 78. LuxisAlukard

  LuxisAlukardПре 2 дана

  Treba ti više piva za 4h emisije =)

 79. JOBAHT

  JOBAHTПре 29 дана

  Hold my nes😂

 80. PoweMaxExtreme

  PoweMaxExtremeПре месец

  Snyder cut Dzastis Lige 4h onda može i podcast!!

 81. saavaa

  saavaaПре месец

  Zovni Đusa u podcast, da pokida.

 82. ИСТИНА ГОСПОДЊА

  ИСТИНА ГОСПОДЊАПре месец

  СРБИЈУ МОЖЕ СПАСИТИ ЈЕДИНО ПОТОМАК НЕМАЊИЋА !!! rsclub.info/life/video/am3Ir8x-hJmp2c8.html

 83. ИСТИНА ГОСПОДЊА

  ИСТИНА ГОСПОДЊАПре 28 дана

  @N R HOW MUCH? TO BUY YOU IN A SET...

 84. N R

  N RПре 29 дана

  Alo, Nemanjicu, ako hoces da spasavas i pomazes postani Agelastov Patreon ili bar uplati nesto preko Paypala. Ako vec jesi, onda nista.

 85. braca977

  braca977Пре месец

  Treba dosta vremena da se promeni svest kod ljudi u vezi ovih stvari. Prost primer: na jednom izletu sam stavio papirić u džep jer nisam hteo da ga bacim u travu. Svi su me čudno gledali i ismejavali me. Stvarno žalosno!

 86. PoweMaxExtreme

  PoweMaxExtremeПре месец

  Sledeći put stavi papirić gde mu je i mesto - njima u usta

 87. Misa Minic

  Misa MinicПре месец

  Broj pretplatnika na Galebov kanal je znak da ipak ima dosta normalnih ljudi u ovoj zemlji.

 88. Lazar Ng

  Lazar NgПре месец

  Evo jednog zanimljivog podatka: Oko 60 milijardi spam poruka se dnevno posalje. 1 spam poruka sadrzi 1 kvant elektriciteta da bi se odrzala u vazduhu. 1 kvant elektriciteta = 0,3g CO2 0,3g CO2 x 60 000 000 000 spam poruka = 117 000 TONA CO2 DNEVNO! Procene su da oko 800 000t CO2 dnevno ide na racun interneta i mobilne telefonije!

 89. D D

  D DПре месец

  Evo jos jednog udeo co2 u atmosferi je 400 na milion, vodene pare 30.000 na milion. Ljudi su odgovorni za 4% od 400 delova na milion. Najveći deo odlazi na okeane.

 90. nesa1126

  nesa1126Пре месец

  good one gosn galebe

 91. Prle Gral

  Prle GralПре месец

  Globalno zagrevanje ne postoji. 'Fosilna goriva' ne postoje, nafta nije mrtav dinosaurus. Sve je to bullshit Novog svetskog poretka.

 92. Stefan Bozovic

  Stefan BozovicПре 27 дана

  Šta je onda nafta?

 93. Jelena Ćirić Nikolić

  Jelena Ćirić NikolićПре месец

  Bravo, bravo, bravo za temu 🍀🍀🍀

 94. Djordje Geoportal

  Djordje GeoportalПре месец

  1:35:45 Vladimir ima potpuno iste oči kao Patrijarh Porfirije! Bezznačajna informacija, samo kažem :)

 95. Djordje Geoportal

  Djordje GeoportalПре месец

  @PoweMaxExtreme ok

 96. PoweMaxExtreme

  PoweMaxExtremeПре месец

  @Djordje Geoportal ok ne trigeruj se odma, svi znamo da je nauka bolja od religije

 97. Djordje Geoportal

  Djordje GeoportalПре месец

  @PoweMaxExtreme Ne vidim kakve veze ima Vaš komentar sa mojim. Mislio sam da Vas pitam na koga mislite ali neću jer i jedan i drugi čovek doprinose na svoj način. Mislite li da učitelj u školi ne doprinosi čovečanstvu?

 98. PoweMaxExtreme

  PoweMaxExtremeПре месец

  Samo što jedan doprinosi čovečanstvu, a drugi ne

 99. Nikola Franquelli

  Nikola FranquelliПре месец

  Gospođa Pilić kaže da plastika nije otrovna - govoreći o plastičnim bocama za vodu ili sokove, kazala je "... ne, ona nije otrovna". A što je sa tzv "Leachate"? Zar on nije otrovan, zar ne utiče na hormonalni balans u tijelu? Jasno mi je da je lachate tečnost, ali to je tešnost koja je izdvojila elemente iz iste te plastike.

 100. pesma nadan

  pesma nadanПре месец

  milorada miinkovica debelog u emisiiju galebovskog tipa

 101. Luna Jovic

  Luna JovicПре месец

  Bravo, bravo, bravo!! Što više ovakvih razgovora, to smo bliži tome da ljudi shvate da je ovo broj jedan svetski problem. Još jednom, bravo!

 102. Branimir Nikolić

  Branimir NikolićПре месец

  Људски род функционише по "принципима" страха и себичности. Немогуће је извести да се људски род пресабере и солидарно одлучи на сва одрицања која подразумева стварна и темељна еколошка реформа. Зато је мноооооого већа вероватноћа да ће неко ко има монопол над силом (финансијском и оружаном наравно, не причам о џедајима) преуредити систем тако да већина терета и одрицања због еколошке опасности падне на буранију а да за "елиту" ствари остану по старом. Пре ћемо дочекати неофеудализам и неоробовласништво, или неку бизарност типа "the Purge" у којима ће задатак већине бити искључиво да цркне и не траћи кисеоник елити, него идилу разума и једнакости.

 103. D D

  D DПре месец

  Tehnofeudalizam, ekofašizam. Slažem se, a krivicu je na 99,99% ljudi svalio Rimski klub. Potčinjavanje traje poprilično, kulminacija krenula pre godinu dana, a danas jače. U UK i USA predloženi zakoni koji zabranjuju proteste.

 104. Nikola Bešlić

  Nikola BešlićПре месец

  Fuck wolt

 105. LordKapikul

  LordKapikulПре месец

  da li ovo vredi gledati, ili je isti kao i svaki drugi podcast o klimi ? Koja pitanja galeb postavlja ?

 106. Maria Maria

  Maria MariaПре 25 дана

  Evo mog komentara pa vi procenite da li cete utrositi 4 sata na ovo - Na zalost, nije se moglo cuti nista o stvarnim resenjima po pitanju svih tih problema. Svi ovi gosti su ocigledno deo onih koji podrzavaju sistem i nemaju hrabrosti ili volje da istaknu prave probleme. Profesore, sigurna sam da znate da se geoengineering sprovodi vec nekoliko decenija i da je cela prica o dobrim namerama Bill Gates i ekipe da nas zastite od 'surove' prirode' cista laz. Ne znam zasto to predstavljate kao neku ideju koja je tek u zacetku. Evo ovo je najbolji izvor istinitih informacija na tu temu www.geoengineeringwatch.org/. Ljudi sirom sveta svojim ocima gledaju i snimaju teror koji se vrsi nad nasim glavama. Bacaju nam iz aviona teske metale, nano cestice, aerosole, a izgleda i ovaj tzv. najnoviji 'virus'. Na tom sajtu mozete da nadjete analize pravih naucnika i izjave najhrabrijih koji su bili deo te price ali im je savest nalozila da izadju sa istinom. Upravo je to glavni uzrok tzv. 'global warming' i mnogih bolestina koje su snasle sve ljude ove panete, a mala Greta je marioneta globalista postavljena da zamajava vrsnjake ne spominjuci glavne uzrocnike. Zasto ovi sagovornici nisu osudili masovnu secu drveca po gradovima Srbije i unistavanje velikih zelenih povrsina po parkovima i planinama, a pricaju o CO2? Drvecu treba CO2, a ljudima kiseonik da bi opstali. Podrzavate Pariski dogovor - sigurna sam da znate sta se iza toga krije. Narod bi vise cenio da pokazete malo hrabrosti. Jos nas Tesla je znao za jedan od nacina proizvodnnje BESPLATNE energije. Sirom sveta , pa i u nasoj Srbiji su postojali i postoje genijalci koji imaju patente za proizvodnju takve energije ali su ucutkani, na ovaj ili onaj nacin. Vi o tome ne znate nista? Da li znate sta su stvarno tzv. 'fosilna' goriva? Gospodja koja opravdava proizvodnju i upotrebu plastike, da li ista zna o industrijskoj konoplji koja u potpunosti moze da zameni i plastiku i papir i klasicni beton i jos mnogo toga drugog? Drago mi je sto se bar mogla cuti umerena osuda mini-hidroelektrana. Na kraju, i cinjenica da je sponsor ovog podcasta RED BULL, nagovestava sama za sebe kakva se prica mogla ocekivati.

 107. Milana Maricic

  Milana MaricicПре месец

  I te kako vredi, meni je ovo jedna od najkvalitetnijih epizoda do sada. Pričali su o mnogim temama - o reciklaži, o limenkama bez nalepnica, o mitovima u vezi sa plastikom, o sanitarnim deponijama i o tome ima li ih uopšte u Srbiji, o zagađenju vazduha, o tome kada je uopšte uticaj čoveka na životnu sredinu došao na agendu, kako je došlo do Pariskog sporazuma... I sve to na razumljiv, zanimljiv pa čak i duhovit način, što je važno jer sve deluje crno xD

 108. Miljana Markovic

  Miljana MarkovicПре месец

  sledeća epizoda: Regenerativna poljoprivreda i permakultura; alati za život

 109. Aleksandra Ninkovic

  Aleksandra NinkovicПре 29 дана

  Dobra ideja, volela bih da cujem i nesto o tome. :)

 110. Milica Lukic

  Milica LukicПре месец

  Neverovatna emisija! Pa bravo 💪👏 Gosti su stručnjaci bez premca, ovo je jedan od najkvalitetnijih sadržaja na domaćoj #RSclub sceni. Skoro 4h emisije je proletelo za čas, toliko kvaliteta, toliko korisnih informacija, ogromna količina znanja o očuvanju životne sredine je sažeta u ovom podkastu! OVO MORATE SLUŠATI/GLEDATI

 111. Nevenka Tadić

  Nevenka TadićПре месец

  Svaka čast ljudi. Ovo je bilo osvešćujuće i potresno u isto vreme. Nadam se, u ime svih koji su odgledali ovaj podcast, da će zrnce optimizma i nade kojim, uprkos svemu, on zrači pasti na plodno tle i uticatu na promenu mentanog sklopa u vezi sa ekološkim pitanjima i problemima, ovde i sada. Veliki i dugotrajan posao je pred celom ljudskom vrstom: da svojim budućim delovanjem sačuva i zatiti eko sisteme koje je narušla, a od kojih i sama zavisi. Hvala vam, a naričito Galebu, koji je sve ovo omogućio. Keep up the good work, mate.👏👍🏆

 112. Aleksandra Ninkovic

  Aleksandra NinkovicПре месец

  Odlicna tema, hvala gostima na informacijama. Galebe, volela bih da jednu epizodu posvetis javnom zdravlju, zoonozama i transimisiji mikroorganizama sa zivotinja na coveka. Tema je aktuelna zato sto se nalazimo u sred pandemije izazvane zoonozom (Covid-19 pandemija) i volela bih da nadjes strucna lica koja bi mogla detaljnije da nas upute u navedene teme - tema ishrane sa ekoloskog i zdravstvenog aspekta, idealno uz poneki eticki prizvuk (virusolozi, nutricionisti i tehnologija i proizvodnja hrane). Hvala!

 113. D D

  D DПре 29 дана

  @Aleksandra Ninkovic dobro je, pošto se uveliko propagira upravo to.

 114. Aleksandra Ninkovic

  Aleksandra NinkovicПре 29 дана

  @D D ne

 115. D D

  D DПре месец

  Da nisu ta zdrava ishrana sa ekološkog aspekta možda sintetičko meso i GM bilje?

 116. Branko Djokic

  Branko DjokicПре месец

  sto neprave ambalazu od zemlje

 117. Nikola A

  Nikola AПре месец

  Iako vjerujem u klimatske promjene i da je čovjek jedan od najvećih razloga ipak one se koriste kao biznis da se ljudi obogate. U Srbiji su primjer MHE, u Teksasu vjetrenjače koje zalede kad je zima. Takodje gosti u podkastu daju neke stvarno lude prognoze pa evo liste pogrešnih prognoza svjetskih stručnjaka 1. 1967: Dire Famine Forecast By 1975 2. 1969: Everyone Will Disappear In a Cloud Of Blue Steam By 1989 (1969) 3. 1970: Ice Age By 2000 4. 1970: America Subject to Water Rationing By 1974 and Food Rationing By 1980 5. 1971: New Ice Age Coming By 2020 or 2030 6. 1972: New Ice Age By 2070 7. 1974: Space Satellites Show New Ice Age Coming Fast 8. 1974: Another Ice Age? 9. 1974: Ozone Depletion a ‘Great Peril to Life (data and graph) 10. 1976: Scientific Consensus Planet Cooling, Famines imminent 11. 1980: Acid Rain Kills Life In Lakes (additional link) 12. 1978: No End in Sight to 30-Year Cooling Trend (additional link) 13. 1988: Regional Droughts (that never happened) in 1990s 14. 1988: Temperatures in DC Will Hit Record Highs 15. 1988: Maldive Islands will Be Underwater by 2018 (they’re not) 16. 1989: Rising Sea Levels will Obliterate Nations if Nothing Done by 2000 17. 1989: New York City’s West Side Highway Underwater by 2019 (it’s not) 18. 2000: Children Won’t Know what Snow Is 19. 2002: Famine In 10 Years If We Don’t Give Up Eating Fish, Meat, and Dairy 20. 2004: Britain will Be Siberia by 2024 21. 2008: Arctic will Be Ice Free by 2018 22. 2008: Climate Genius Al Gore Predicts Ice-Free Arctic by 2013 23. 2009: Climate Genius Prince Charles Says we Have 96 Months to Save World 24. 2009: UK Prime Minister Says 50 Days to ‘Save The Planet From Catastrophe’ 25. 2009: Climate Genius Al Gore Moves 2013 Prediction of Ice-Free Arctic to 2014 26. 2013: Arctic Ice-Free by 2015 (additional link) 27. 2014: Only 500 Days Before ‘Climate Chaos’ 28. 1968: Overpopulation Will Spread Worldwide 29. 1970: World Will Use Up All its Natural Resources 30. 1966: Oil Gone in Ten Years 31. 1972: Oil Depleted in 20 Years 32. 1977: Department of Energy Says Oil will Peak in 1990s 33. 1980: Peak Oil In 2000 34. 1996: Peak Oil in 2020 35. 2002: Peak Oil in 2010 36. 2006: Super Hurricanes! 37. 2005 : Manhattan Underwater by 2015 38. 1970: Urban Citizens Will Require Gas Masks by 1985 39. 1970: Nitrogen buildup Will Make All Land Unusable 40. 1970: Decaying Pollution Will Kill all the Fish 41. 1970s: Killer Bees 42. 1975: The Cooling World and a Drastic Decline in Food Production 43. 1969: Worldwide Plague, Overwhelming Pollution, Ecological Catastrophe, Virtual Collapse of UK by End of 20th Century 44. 1972: Pending Depletion and Shortages of Gold, Tin, Oil, Natural Gas, Copper, Aluminum 45. 1970: Oceans Dead in a Decade, US Water Rationing by 1974, Food Rationing by 1980 46. 1988: World’s Leading Climate Expert Predicts Lower Manhattan Underwater by 2018 47. 2005: Fifty Million Climate Refugees by the Year 2020 48. 2000: Snowfalls Are Now a Thing of the Past 49.1989: UN Warns That Entire Nations Wiped Off the Face of the Earth by 2000 From Global Warming 50. 2011: Washington Post Predicted Cherry Blossoms Blooming in Winter

 118. D D

  D DПре 29 дана

  @Nevenka Tadić tako je. To upravo radi "elita", koja kroz obrazovanje indoktrinira većinu kako ne bi uzdrmala njihove položaje (nauka postaje dogma, neupitna a osnovni postulat nauke je njena upitnost. Bukvalno mi je muka kada čujem "naučnici kažu.." ), i bila osvešćena da im ne trebaju vladari (ni banke) da bi živeli dobro, niti kapitalizam (kompetitivnost) da bi bili inovativni i progresivni.

 119. Nevenka Tadić

  Nevenka TadićПре 29 дана

  Mislim da je ovo poslednje presudno. 👍

 120. D D

  D DПре 29 дана

  @Nevenka Tadić Klimatske promene jesu evidentne, ali nije čovek uzrok. Već je to ciklus koji se ponavlja. Zagađenje jeste, ali to možemo rešiti, da se hoće od onih koji imaju konce u rukama. Nema promene bez odricanja od komfora. Život nije komfor. Praktično rešenje bi bilo izadjimo iz gradova, gradovi prave problem. Imamo tehnologiju, ne bismo bili odseceni od sveta na selu. Što se tiče zakona, pa nešto ne vidim da se u školi uči fraktalna geometrija, koja je jezik prirode. Čovek sve stavlja u krug, trougao, kvadrat, pogledaj kroz prozor u prirodu, priroda je vijuga a, nema oštrih ivica. Tako da ti zakoni bas i ne važe u prirodi. Zato i pokušavamo da prirodu potčinimo sebi umesto da živimo u skladu sa njom.

 121. Nevenka Tadić

  Nevenka TadićПре 29 дана

  I "elita" i stado pripadaju istoj vrsti : ljudskoj i udišu isti vazduh. Klimatske promene jesu evidentne. Zagđađenje takođe. Predlog praktičnog rešenja, a da se ne odreknemo postojećeg komfora na koji smo navikli i tehnologije kojom sada komuniciramo? A principe je "stvorio" čovek ne bi li se uskladio sa prirodom. Priroda ima logične zakone. Koje poštuješ ili ne.

 122. D D

  D DПре месец

  @Nevenka Tadić poenta je da se laže i maže. Da je čovek kriv za globalno zagrevanje aka klimatske promene je čista propaganda. Ali da bi se to shvatilo, mora da se čitaju knjige, ne časopisi i portali. "elita" decenijama koristi Hegelijanski princip : Problem, Reakcija, Rešenje. S tim što sami kreiraju problem, (neretko izmisle), sačekaju nepromisljenu reakciju stada i na kraju daju već pripremljeno rešenje (od kojeg stado nema nikakve koristi, već samo oni "elita")

 123. Lazar Nikolic

  Lazar NikolicПре месец

  Najbolja emisija do sad.

 124. La Bombonera

  La BomboneraПре месец

  Pozz, jel mozemo opet ocekivati Stevana Dojcinovica s obzirom da se u zadnje vrijeme dosta tog desilo?? Bilo bi ga zanimljivo cuti opet o trenutnoj situaciji :D

 125. PoweMaxExtreme

  PoweMaxExtremeПре месец

  Realno, strani podcasteri zovu neke goste svake godine.

 126. Zoran Pilipović

  Zoran PilipovićПре месец

  Galebe, bez uvrede ikakve, jer me to ne jebe niti najmanje, no, jesi li ti Rom?

 127. Zoran Pilipović

  Zoran PilipovićПре месец

  @PoweMaxExtreme Fala razbu, iako još jednom osjećam potrebu reći, kako me te okolnosti niti najmanje ne jebu; svjestan sam da to, nepristojno je i pitati, no eto, ni sam ne znam točno, zašto me je to uopće zaintrigiralo. Hvala brate još jednom! Stari mu, vrlo vjerojatno, dijete neke od zemalja Nesvrstanih. Ako, ako!!!

 128. PoweMaxExtreme

  PoweMaxExtremeПре месец

  Mislim da sam negde pročitao da mu je ćale Afrikanac

 129. Marko 98

  Marko 98Пре месец

  Ja sam Galeb za hasis imam pare